De kliko

De Kliko of minicontainer is dé doorbraak bij afvalinzameling eind jaren ’70 van de vorige eeuw. De overstap van vuilniszak of asemmer naar een kunststof minicontainer is revolutionair. Een totale verandering voor de inzameling van huisvuil. Zowel voor de gebruiker als de vuilnisman. De kliko bracht gemak aan huis en ergonomische voordelen voor de vuilnisman. Naast de kunststof container worden ook de beladingssystemen volledig anders. De kliko beleefde hiermee, als eerste in Nederland, een grote doorbraak. Innovatie zit vanaf dat moment voorgoed in het DNA.

Chipclip

Na enkele jaren van uitbreiding van het containerpark, treedt chiptechnologie de wereld van afval binnen. Door het chippen van containers, konden beheerders vanachter hun pc controle uitoefenen op het containerpark. Om containers te kunnen chippen (destijds waren kliko’s nog niet voorzien van een standaard chipnest) introduceerde Kliko de chipclip. Een klein kunststof clipje wat door middel van een klein gleufje te frezen in de opnamerand, de container van een chip kon voorzien. Zodoende konden duizenden containers toch nog gebruikt worden inclusief een registratiechip.

KTZ systeem

Ondergrondse container 2.0. Begin jaren 2000 ontwikkelt Kliko samen met Terberg het KTZ systeem. Een zijbeladingssysteem voor het ledigen van ondergrondse containers. De containers worden met behulp van twee robotarmen en meerdere camera’s geleegd. De werkomgeving wordt automatisch afgezet en de chauffeur kan gewoon in de cabine blijven zitten. Nog niet eerder vertoond! Deze revolutionaire wijze van ledigen van ondergrondse container is inmiddels in heel Europa verspreid en toegepast.

KTZ systeem

PLUS minicontainer

De kliko’s werden al jaar en dag in dezelfde vorm gemaakt. Maar met het intreden van de zogenaamde “grabberauto’s” voor de inzameling van minicontainers blijken de containers hier niet op gebouwd te zijn. Met scheuren tot gevolg. Als ontwikkeling hierop wordt de Kliko PLUS container gebouwd. Een gewelfde voorzijde van de container die de krachten van een grabber kan opvangen. De kliko is daardoor niet alleen sterker geworden, maar kan ook nog eens efficiënter geproduceerd worden. Een wijze van construeren die vandaag de dag nog steeds wordt toegepast.

Dubbel volume zuil

Naar mate afvalscheiding steeds belangrijker werd, wordt Diftar een steeds gebruikelijkere wijze om restafval te verminderen. Doordat hierdoor aanzienlijk geld kan worden bespaard door burgers, bid één enkel volume geen soelaas meer. Burgers willen afhankelijk van hun gezinssamenstelling ook kleinere hoeveelheden afval kunnen weggooien, zonder te hoeven betalen voor een standaard (grote) heoveelheid. Met de komst van de dubbelvolume zuil, kiezen welk volume je nodig hebt, kan dit worden waargemaakt. De rest van de markt volgt snel om deze ontwikkeling door te voeren en is nu een standaard bij vele gemeenten geworden.

Wegende zuil

In navolging van diftar op volume/frequentie basis komt met name vanuit België de vraag naar het kunnen wegen per storting op een ondergrondse. Dit systeem wordt beschouwd als meest eerlijke systeem van diftar. Hierop ontwikkeld Kliko een inwerpzuil voor ondergrondse containers, die geheel zelfvoorzienend en gecertificeerd iedere storting kan registreren. Op 100 gram nauwkeurig. In combinatie met een opslagvolume van 5000 liter is dit niet eerder vertoond in de markt.

Weten wat Kliko voor u kan betekenen?

Laat ons u bellen, wij vertellen het u graag.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.