“Nu kunnen we álle bewoners eerlijk belonen.”
De Groningse gemeente Westerkwartier nam dit jaar, als een van de eerste gemeente in Nederland, zes wegende ondergrondse containers van Kliko in gebruik. ‘Nu kunnen we bewoners van appartementengebouwen ook eerlijk belonen voor afvalpreventie’, klinkt het tevreden.
“Wij hanteren al enige jaren diftar in onze gemeente”, licht afvalbeleidsmedewerker Jan Zijlstra toe. “Maar we kregen dringende verzoeken van bewoners van appartementengebouwen die geen eigen minicontainers hebben. Zij wilden ook beloond worden als ze goed hun best deden op te gebied van afvalscheiding. Daarom zochten we naar een wegende ondergrondse container.”
“Onze grote zorg was dat de oudere bewoners het systeem te ingewikkeld zouden vinden, maar het tegendeel is waar.”
Jan Zijlstra, gemeente Westerkwartier
De gemeente Westerkwartier hield een aanbestedingstraject voor in totaal 34 ondergrondse, wegende containers. “We kwamen tijdens dit traject al snel uit bij Kliko”, aldus Zijlstra. “De containers voldeden het best aan de eisen die wij stelden. Wij keken bijvoorbeeld naar technische kwaliteiten en duurzaamheid, maar ook naar social return. Kliko helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij productie en plaatsing van de containers, dat vonden wij een belangrijk aspect.”
Complimenten
Westerkwartier heeft de eerste zes containers dit jaar in gebruik genomen. “Ze bevallen uitstekend”, concludeert Zijlstra. “Onze grote zorg was dat de voornamelijk oudere bewoners van de appartementencomplexen het systeem te ingewikkeld zouden vinden, maar het tegendeel is waar. We hebben samen met Kliko een handleiding bedacht met duidelijke afbeeldingen, daar zijn de bewoners zeer tevreden over. We krijgen veel complimenten over de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Zelf zijn we er ook blij mee. We hebben voor een ondergrondse opslagcapaciteit van 5 kuub gekozen, zodat er zo min mogelijk wagens door de straat hoeven te rijden om de containers te legen. Via het web kunnen we haast realtime zien hoe vol de container zit, welke passen er gebruikt worden, wanneer er gestort wordt. Dat geeft een goed overzicht van het gebruik en voorkomt bovendien dat je te laat of te vroeg leegt. Je kunt snel je inzamelfrequentie aanpassen.”
Een andere belangrijke reden om voor Kliko te kiezen, was de zelfstandige stroomopwekking. “De containers werken geheel autonoom op lichtcellen, je hoeft dus geen rekening te houden met een netaansluiting in de buurt. Dat maakt het plaatsen veel eenvoudiger.”
NMI gecertificeerd
Westerkwartier neemt in de loop van dit jaar nog vier tot zes containers in gebruik, de overige volgen snel. “Kliko voldoet aan alle ijk- en certificeringseisen van het NMI en hun producten staan natuurlijk voor een bepaalde kwaliteit”, aldus Zijlstra. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met deze aanbesteding de juiste keuze hebben gemaakt.”
De ondergrondse wegende container van Kliko is een innovatief en uniek product, meldt Jan Huizer, salesmanager van Kliko. “Wij hebben hem een paar jaar geleden ontwikkeld, met name voor België en Denemarken. Daar wordt hij al langer toegepast. In ons land is Westerkwartier de eerste gemeente die hem op grote schaal gaat gebruiken. Wat onze container zo uniek maakt, is de grote capaciteit van 5000 liter en de autonome stroomvoorziening en een weging op 100 gram nauwkeurig per afvalzak. Daar hebben we patent op aangevraagd, en inmiddels ook gekregen.”
Hetty Dekkers, GRAM, november 2020