Van 2G naar 4G of 5G?
We moeten met z’n allen om! 2G gaat uit de lucht en we moeten overstappen naar 4G. Of 5G? Dat is alleen maar even een SIM-kaartje wisselen. Of komt er toch meer bij kijken? De zin en onzin omtrent de overgang naar 4G of 5G hieronder kort uitgelegd.
Alle apparaten die in verbinding staan met het internet en dat niet doen via WIFI doen dat via het mobiele netwerk. Inderdaad; het netwerk waar uw mobiele telefoon ook gebruik van maakt. Kortom, al deze apparaten hebben een SIM kaart, die deze verbinding mogelijk maakt. Waarom veranderd dit dan?
Snelweg
Om een eenvoudig vergelijk te maken, kunnen we de metafoor van een snelweg gebruiken. De 2G verbinding is een 2-baans weg. Een 4G verbinding is een 4-baansweg en 5G is… een 5-baansweg. Afhankelijk van uw apparaat heeft deze een “smallere” of een “bredere” verbinding nodig. Wilt u filmpjes kijken op uw mobiele telefoon, dan is 4G of een 5G verbinding nodig. Moet een vulgraadsensor de vulling in uw ondergrondse container doorgeven, dan is een 2G verbinding prima.
Het vervelende is alleen dat de providers van een mobiel netwerk (KPN, Vodafone en Odido) dit 2G netwerk gaan stoppen. Vanwege de kosten (het netwerk stamt uit 1994) en de vraag naar sneller mobiel internet. Er moet dus iets gaan veranderen.
Simmetje vervangen, toch?
Dat zou je inderdaad zeggen, even een SIM-kaart vervangen en klaar. Dat is helaas niet zo. Uw paslezer moet de (mogelijk) grote hoeveelheid data die met een 4G of 5G verbinding binnenkomt ook kunnen verwerken. Het modem is daarbij een bepalend onderdeel. Een modem voor 2G kan de datastroom die bij 4G vrijkomt niet verwerken. Zie het als wegwerkzaamheden op de snelweg die 4-baans is en 2-baans wordt gemaakt; daar ontstaat file. Het resultaat is dus dat wanneer 2G uit de lucht gaat en u de SIM vervangt, ook het modem vervangen zal moeten worden bij de meeste (oudere) paslezers. Afhankelijk van de paslezer betekent dat het complete apparaat vaak vervangen moet worden.
Overstappen naar 4G of 5G?
Als we het over mobiele telefoons praten dan zouden we zeker 5G aanraden. Daarmee kunt u midden in het bos ook filmpjes op youtube kijken. Maar voor een gemiddelde paslezer in een ondergrondse container is deze verbinding absoluut niet nodig. In principe was zelfs de 2G verbinding goed genoeg. Daarom kunnen wij met een 4G verbinding uitstekend uit de voeten.
Het is zelfs zo dat het echte supersnelle 5G netwerk, pas sinds enkele weken wordt uitgerold. De dekking is er dus nog lang niet in heel Nederland. Het 5G netwerk wat daarvoor al beschikbaar was (ja, er zijn 2 varianten van het 5G netwerk) is niet zo heel veel sneller dan het 4G netwerk.
December 2025
Het 2G netwerk verdwijnt per december 2025. Dus we hebben nog even?
Nee.
Er zijn vele (tien)duizenden paslezers die van het 2G netwerk gebruik maken. Deze moeten allemaal aangepast worden. Dat is een enorme operatie die niet van de ene op de andere dag uitgevoerd kan worden. Iedere container moet bezocht worden en daar moet (vaak) fysiek de paslezer gewisseld worden. En dat moeten er tientallen per dag zijn, willen we op tijd klaar zijn. Want als eenmaal het netwerk uit de lucht is, heeft uw paslezer echt geen verbinding meer als het nog op 2G zit.
Kortom tijd om nu actie te ondernemen en te zorgen dat uw containerpark voorbereid op de toekomst is! Wij denken graag met u mee!